معضل بی آبی در ایران و راه های مقابله با آن

۷ بازديد

معضل بی آبی در ایران و راه های مقابله با آن

بحران آب در ایران مشکلی است که همه ما با آن آشنا هستیم و همه از پیر و جوان درباره آن نظر دارند. اکثر نظرات غیر اصولی و غیر دقیق هستند. مشکلات آب در ایران چگونه به وجود آمد؟ کمبود آب در ایران چقدر جدی است؟ و از همه مهمتر راه حل کم آبی در ایران چیست؟

بحران آب در ایران چقدر جدی است؟

به گفته محققان، بررسی شاخص های بین المللی آب نشان می دهد که ایران با وضعیت تنش آبی شدید مواجه است. وضعیتی که همه دنیا تجربه کرده اند. مطالعات نشان می دهد که اگر روند فعلی در بهره برداری از منابع آبی ادامه یابد، حدود 40 درصد از جمعیت جهان تا سال 2050 با تنش شدید آبی مواجه خواهند شد.

بر اساس گزارش صندوق جهانی طبیعت (WWF)، بحران کمبود آب دومین بحران بزرگ جهان در 10 سال آینده خواهد بود و این بحران در کشورهای اروپایی و آسیایی بیشتر از سایر کشورهای جهان قابل مشاهده است. . همچنین پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده نسبت خشکسالی‌ها در جهان به دلیل تغییرات اقلیمی و آب و هوایی 10 درصد افزایش یابد.

با توجه به ثبات منابع آبی کشور و رشد جمعیت و همچنین سطح رفاه و سلامت، در صورت عدم اتخاذ سیاست های مناسب برای مدیریت منابع آبی کشور، نیاز آبی افزایش یافته و متعاقب آن وخامت وضعیت آب افزایش می یابد. وضعیت نامناسب وضعیت منابع آبی کشور دور از انتظار نیست.

توزیع نامتقارن آب در نقاط مختلف کشور، گستردگی وسیع مناطق خشک و نیمه خشک و تمرکز جمعیت در مناطق مرکزی کشور و نیز پایین بودن راندمان آب در بخش کشاورزی از چالش های جدی برای توسعه بخش آب که منجر به تشدید بهره برداری از منابع آب زیرزمینی، خشک شدن و شور شدن منابع آب زیرزمینی و فرونشست دشت ها می شود. ادامه این وضعیت ضمن کاهش ظرفیت تولید محصولات کشاورزی کشور، حیات را در مناطق خاصی از کشور غیرممکن خواهد کرد.

راه حل بحران آب در ایران چیست؟

1- اجرای پروژه های زیربنایی

یکی از راهکارهای خروج ایران از بحران کم آبی، اجرای پروژه های زیربنایی است که نمونه هایی از آن توسط وزارت نیرو در حال اجراست. در حالی که این پروژه های زیربنایی ضروری و ضروری هستند، اما هرگز کافی نیستند. از سوی دیگر اجرای پروژه های زیرساختی جدید هزینه های زیادی را در اختیار دولت قرار می دهد و اگر اصلاحات دیگری هم همزمان اجرا نشود، قطعا راه حل خوبی نیست. .

2- دست از خودکفایی بردارید

یکی دیگر از راه های ممکن برای حل بحران کم آبی این است که ایران از خودکفایی در تولید مواد غذایی به ویژه گندم دست بردارد و واردات مواد غذایی خود را افزایش دهد. که عربستان سعودی پس از چندین پروژه بلندپروازانه و مضحک مجبور به قبول آن شد.

با این حال، این مستلزم پذیرش چالش‌های خاصی است. چالش هایی که می تواند برای ایران مهمتر از بحران آب باشد. چون اقتصاد ایران با عربستان کاملا متفاوت است. اگرچه اقتصاد هر دو کشور به صادرات نفت وابسته است، اما به نظر نمی‌رسد به دلیل ساختار جمعیتی و فرهنگی متفاوت دو کشور، برنامه‌هایی که در عربستان سعودی اجرا می‌شود، برای ایران نیز مفید باشد. البته تاثیر منفی این طرح ها و پروژه ها را باید در بلندمدت ارزیابی کرد، اما به نظر نمی رسد که این طرح ها در عربستان این کشور را از بحران خارج کند.

3- استفاده از آب شیرین کن

راه حل دیگر استفاده از سیستم های تصفیه آب صنعتی با سیستم اسمز معکوس است. این دستگاه ها که به آب شیرین کن معروف هستند برای شیرین سازی آب دریا و تولید آب شیرین استفاده می شود. در حال حاضر از دستگاه های آب شیرین کن برای تامین آب آشامیدنی مردم شهری استفاده می شود. فناوری که قبلاً در جنوب ایران برای نمک‌زدایی و نمک‌زدایی آب خلیج‌فارس و تامین آب آشامیدنی مردم اجرا شده است.

اما استفاده از آب شیرین کن برای تولید آب مصرفی در صنعت کشاورزی راه حلی نیست و همانطور که گفته شد عمدتاً برای تامین آب آشامیدنی و در برخی موارد برای تامین آب صنایع تولید برق استفاده می شود. زیرا استخراج آب با استفاده از دستگاه های تصفیه آب اسمز معکوس با هزینه های هنگفتی همراه است.

4- دستورالعمل نوسازی سازه

در نهایت، دولت می تواند به اقداماتی مانند محدود کردن رشد شهری، نوسازی شیوه های کشاورزی برای افزایش بهره وری آب، جداسازی آب آشامیدنی از سایر منابع آبی و حذف یارانه ها متوسل شود. این راه حل اگرچه از نظر فنی و اقتصادی یک راه حل اساسی است، اما می تواند منجر به مهاجرت گسترده به شهرها و نارضایتی مردم شود.

 

ایران گزینه های متعددی برای حل بحران خود دارد که با مزایایی که دارد، معایب زیادی دارد و اجرای آن بسیار پرهزینه و دشوار است. در حالی که ایجاد محدودیت های مالی بیشتر از سوی دولت تنها یکی از پیامدهای راهکارهای پیشنهادی برای حل بحران آب ایران است.